Thursday, June 26, 2008

Indiferenta


14 comments:

Anonymous said...

ce indiferenta mah? omul asta face o gramada de bani...in fiecare dim e acolo si toata lumea ii da si cate 100 mii...

ADiB said...

Draga Lili...pana la urma fiecare isi castiga painea cum poate...faptul ca face o gramada de bani nu cred ca o sa faca sa-i creasca picioarele la loc...si nici nu cred ca-i un "job" cu care omu se mandreste...sau ca-si poate gasi ceva de lucru..."stiti am 70 de ani si n-am 2 picioare...puteti sa ma luati si pe mine la firma dumneavoastra?"...as vrea sa-l vad pe ala care-o face...cat despre pensii cred ca toata lumea stie cat de bine o duc batranii care traiesc numa din asta...

Da, batranul era curat si imbracat ok...asta nu inseamna ca nu trebuie sa-mi fie mila de el (chiar daca face mai multi bani ca mine)...pana la urma io-mi permit "luxul" de a umbla pe cele doua picioare ale mele...si sa fiu sincer prefer asta...

Anonymous said...

si i-ai dat bani sishule sau doar i-ai facut poza?

ADiB said...

i-am dat si bani stimabile :)
...si cred ca lumea in general ar trebui sa inceapa sa gandeasca macar un pic altfel...doar pentru faptul ca face mai multi bani ca noi nu inseamna ca poate ii si place situatia in care se afla...sau poate trebuia sa pun si io intrebare: ar prefera oricare dintre voi sa fie in locul lui? (I don't belive so :P)...is destul de sigur ca cea mai mare parte dintre oamenii invalizi pe care-i vezi cersind pe strada ar da orice sa duca viata "normala" pe care o ducem noi :)...

Anonymous said...

hai ba sishule acu sa nu ne revolutionam de parca am descoperit galustele.

omu e clar ca e necajit dar sunt multi in situatia lui pentru care sa faca ce face el ar parea josnic si lipsit de onoare.
normal ca n-ar vrea nimeni sa fie in locu lui....da' daca ar iesi toti care sunt in situatia lui la metrou n-am mai avea loc. el alege sa-si vanda imaginea...suna naspa da asa e...si atunci si replica lu' lilia re sens pe undeva.

Anonymous said...

Nu e bine sa fii indiferent.
Dar trebuie sa opresti acest fenomen. Daca nu mai dai bani, nu mai vine la cersit.
Sigur problema ar trebui luata in frau de stat. Ii asiguri un minim necesar, nu mai vine sa cerseasca.
Daar, la noi in tara sunt altele mai arzatoare acum, sau politicieni mai dezinteresati decat in vest.
Are dreptate si Lili, si Sisu.
Parerea mea.

Anonymous said...

Mie apropos de cersetorie mi-a placut ce a zis presedintele Finlandei « Cersetoria nu este o munca » iar daca vrem sa eradicam fenomenul sau sa il tratam cu mai multa compasiune cred ca in ambele situatii tot la sistem ajungem, Oamenii care recurg la astfel de mijloace pentru a-si castiga subzistenta ar trebui sa primeasca sprijin de la stat, sprijin adevarat si joburi care se pot face indiferent de handicap sau gradul acestuia, platite astfel incat sa poata trai cel putin decent. Ca dam sau nu dam bani la cersetori pe strada e mai degraba o actiune egoista care ne face pe noi sa ne simtim bine fie ca credem ca am ajutat omul sau ca am luat atitudine impotriva unei idei.

ADiB said...

Da is foarte de acord cu ce spune domnu' Mocan :)...la noi in tara din pacate sistemul ii de vina pentru ca statul nu-i in stare sa asigure macar un nivel minim de trai persoanelor aflate in situatia asta...bineinteles ca exista sprijine financiare oferite lor dar mi greu sa cred ca astea pot asigura un trai decent (mai ales unei persoane mai in varsta)...exista si anumite facilitati oferite companiilor care angajeaza persoane cu handicap...totusi parerea mea e ca multi prefera sa nu se "complice"...iar daca o companie angajeaza o persoana in situatia asta sunt destul de sigur ca nu o sa ia pe cineva in varsta de 60-70 de ani...poate daca ar fi un sistem bine pus la punct care sa poata asigura un trai decent unor astfel de persoane nu ar mai ramane pe strazi decat ce-i care-s prea lenesi sau ignoranti pentru a face ceva ca sa-si depaseasca conditia...si atunci consider ca am fi indreptatiti sa intoarcem capu in partea cealalta cand trecem pe langa ei...

Anonymous said...

eh fara sa ajungem la sistem....ca e clar ca aici trebe facut ceva.
vb de atitudinea noastra fata de fenomen.

...si nu cred ca o fapta de genu asta e intotdeauna egoista.

ADiB said...

@RMN: "hai ba sishule acu sa nu ne revolutionam de parca am descoperit galustele..."

Bah io is intr-o oarecare masura de acord cu tine...io am intalnit oameni batrani care pur si simplu plangeau pe strada pentru ca or ajuns in situatia asta...is plangeau soarta...si nu cerseau...n-or intins niciodata mana (stateau pur si simplu la mila altora)...normal ca lucrul asta ii considerat injositor pentru oricine face asta...si unii chiar o fac pentru ca nu au de ales...

Io n-am de unde sa stiu care-i situatia lui materiala...poate are vila cu piscina (putin probabil :P) sau poate merge intr-o garsoniera jegoasa de la capatul Ferentariului...io nu vad in el decat un batran curat si oarecum ingrijit care are un handicap si care-s destul de sigur ca nu ar prea putea sa faca altceva ca sa-si castige existenta...se poate ca omu sa nu aiba niciun alt venit...si sa fim seriosi, daca ai fi in situatia asta...ce ai face? ai sta sa lesini de foame pe strada sau ai iesi si ai sta la mila altora? chiar daca pt tine asta-i un lucru injositor...

Io nu vreau sa incurajez cersetoria si nici nu spun ca ar trebui sa bagam mana in buzunar de fiecare data cand trecem pe langa un "aurolac" pe strada...vreau doar sa spun ca sunt unii oameni care poate chiar merita putina atentie...Ideea mea era ca pentru oamenii de genu asta mie chiar nu mi se face gaura in buzunar daca dau 2-3 lei...iaca, beau si io o bere mai putin :)...

Anonymous said...

as vrea sa adaug ca pe mine ma deranjeaza cersetoria aia agresiva frate !!! In plus, de copiii aia de 5-8 ani care cersesc chiar nu am cuvinte. Pe aia i-as ajuta cat as putea dar nu cred ca dandu-le ceva bani ii ajuta prea mult. Daca omul ala fara picioare de bine de rau are idee de ce maie pe lumea asta, la ala de 6 ani nu stii ce sa-i faci cand te calca pe picioare, murdar si cu un catzel plin de purici la piept. La mine, pe linia Industriilor sunt cateva grupuri de asemenea copilasi.

Si, era sa uit ,  mai e o baba care cerseste frate de numai inima nu ti se rupe !! e mai sprintena de fel si incearca sa planga da nu prea ii iese.  cred ca parcurge tot Bucurestiul lprin metrouri o data pe zi. Cand am plecat la Titu era si in Basarab.

Dintre toate aceste categorii, cred ca tipul pozat de Sishu iese cel mai bine la sfarsitul zilei.

O singura intrebare am si eu : Baba aia pe care am vazut-o prin toate partile Buc in numai 3-4 zile de ce nu sta si ea la Unirii unde, cred eu, se plimba si mai multa lume, si poate si ceva mai instarita ? Oare pe ologul ala cine il duce acasa seara ? cine il imbraca asa decent ? Cine il protejeaza sa nu i se fure banii castigati pe timpul zilei ? Am observat si o suma de aurolaci-vagabonzi care nu cred ca ar avea retineri cand e vorba de o prada oarecare.


Stiati ca oamenii invalizi au dreptul la proteze GRATUITE ??? Nu cred ca i-ar schimba aluia radical viata dpdv al veniturilor, dar cunosc si oameni care muncesc si sunt invalizi – stiu unul chiar cand eram la Titu – ala care face agricultura si zicea ca nu are un picior de la 17 ani.

Stiati ca exista FUNDATIA GEORGE BECALI printre multe altele  care chiar ajuta oamenii cu nevoi si fara posibilitati?


As avea si alte exemple numai ca sa le analizam si sa ne facem o parere cat mai corecta despre fenomen. E foarte greu sa judecam, dar cred ca pe toti ne preocupa fenomenul asta.

Anonymous said...

Sunt “N” organizatii care chiar ajuta oamenii in adevaratul sens al cuvantului, am vazut si eu exemple de cersetori luati de pe strada care au reusit sa isi gaseasca o cale in viata. Problema este ca prea putini sunt implicati in actiuni caritabile, si noi de fapt am putea face mult mai multe in loc sa dezbatem. O investitie in timp, nu bani, e mult mai valoroasa si da probabil toti suntem la fel de saraci in ceea ce priveste timpul ca si in ceea ce priveste banii dar cum scoti 2 lei odata la ceva timp din buzunar, poti scoate si 2 ore.

Anonymous said...

Ba Sishule,
toti gandim ca tine. Nu e nimeni indiferent. Si pe mine ma rascoleste sa vad copii si batrani amarati pe strada. Dar ma gandesc dup-aia ca poate lor (batranilor) nu le pasa asa mult de situatia aia cat imi pasa mie. Sau cat imi dau eu un cap filme despre cat de necajit e omul ala.Ei poate nici nu gandesc asta. Scopul lor e sa-ti scoata banu; din buzunar. Am patit-o si eu in gara de nord cu un batran amarat care mi-a cerut bani sa0-si ia bilet de tren. I-am dat si s-a dus direct la chiosc cu ei.Cu copiii e alta poveste. Eu le-as da daca as sti ca au minte sa-si ia mancare de ei si ca nu sunt filati de "sefu" care colecteaza la sfarsitul zilei. Tot ce vreau sa zic e ca nu mai am incredere in ei. Sunt si alte metode pentru a-i ajuta. Dar poate nu sunt la fel de comode si rapide ca un 20 de mii aruncat in cutiuta in pasaj. Pana la urma cred ca depinde de ce alegi sa crezi.

ADiB said...

Ok te-ai "ars" si preferi sa nu mai faci asta...mi se pare corect...si pana la urma fiecare face ce vrea cu banii lui. Si cum ai spus, exista si alte metode de a ajuta oamenii aflati in situatia asta. Dar da-mi voie sa te intreb ceva...faci altceva ca sa-i ajuti?...si daca da eu unu' chiar apreciez asta...dar daca nu, cu ce esti mai diferit fata de ala care trece cu indiferenta?...pentru ca doar faptul ca-ti pasa n-o sa-l ajute niciodata pe ala care cerseste la colt de strada...asa cum spuneai, metode de ajutorare exista, depinde de cat de mult vrea/poate fiecare sa se implice.
Ideea este sa o faca si sa nu treaca indiferent(fie ca prefera sa dea 2 lei, fie ca prefera sa faca voluntariat pentru diferite organizatii care se ocupa cu asa ceva...)